Satonäkymiä

Satonäkymää esiopetuksemme pihamaalta

Satonäkymää esiopetuksemme pihamaalta.

Siemenestä taimeksi, taimesta kohti valoa ja kasvua. Nyt loppukesästä on näkyvillä syntynyttä tulosta.
Taitavat pikkutarhurit kastelivat ja hoitivat päiväkotimme ja esiopetuksemme aikuisten kanssa istutuksia. Nyt saamme ihastella ja ihmetellä, mitä hoito, auringonvalo, lämpö ja  vesi ovat yhteisvaikutukseltaan saaneet aikaan.

Perunanvarret kurkottavat tomerina kohti uusia ulottuvuuksia. Ämpäritkään eivät sentään vielä ole aivan haljenneet runsaasta sadosta. Ovatkohan saaneet vähän liikaakin vettä ja substaraalia? Sitten se nähdään kun syksymmällä kurkkaamme, mitä varret kätkevät helmoihinsa.

Sipulia ja salaattia saadaan, ja ruiskaunokkien puhtoista taivaansineä ikkunan alla on esteettisesti tarjolla silmänruuaksi.

Mutta missä ovat mansikat? Onko herra harakka ja väkkärä varis rastaat vieraanaan vienyt, nokkinut? Vai onkohan hoitajamme, joka heinäkuussa kävi vaalimassa taimia, popsinut palkakseen? Se taitaa jäädä salaisuudeksi. Ehkäpä ensi keväänä laitammekin pienen kasvihuoneen mansikoillekin, niin saisimme jo kesäkuussa nauttia, maistella makoisia.

Papu on poikinut

Papu on poikinut.

Lasten kanssa kasvatuspuuhat ovat jo nyt opettaneet hyvän suunnittelun, yhteisen keskustelun ja yhteistyön ja auttamisen merkitystä. Yhdessä saamme vielä enemmän tehdyksi mukavia juttuja ja vietetyksi muistoja rakentavia tuokioita.

Yhdessä tehden ja kokien opimme ja oivallamme enemmän. Voimme kirjojen, kuvien, ottamiemme videoiden ja tablettitallenteiden avulla tutkia, jakaa kokemusta ja palautella mieliin, mistä kaikki alkoi ja miten eteni ja mitähän seuraavaksi. Asioiden ja tilanteiden vaikutus toinen toisiinsa ja jatkuvuus auttavat lasta hahmottamaan elämän arkea ja ihmeellisyyksiä. Kasvamaan lopulta suureen mittaansa itsenäiseksi oppijaksi, osaajaksi, huolehtimaan itsestään, kantamaan vastuuta ja auttamaan läheisiään.

Itsekasvatetut samettiruusut kesäasussaan

Itsekasvatetut samettiruusut kesäasussaan.

 

Arkistot
RSS SSS.fi uutisia