Muutoksen tuulia

Motivaatio juoksemiseen katosi kesällä jokseenkin täysin. Pieniä motivaatio-ongelmia on ollut muutenkin menneen vuoden aikana, ja ne kärjistyivät keväällä eri syistä ohi menneisiin kilpailuihin ja Maskun puolimaratonin keskeyttämiseen.

Paransin eri matkojen ennätyksiäni kymmenen vuotta peräkkäin. Tänä keväänä tuntui, etten päässyt kuntoon, tai ainakaan en päässyt ulosmittaamaan kuntoani. Peruslenkit tuntuivat tympeiltä, ja laskin vain kilometrejä kotiin.

Niinpä päätin vähentää juoksemista ja keskittyä sellaiseen liikkumiseen, joka tuottaa iloa ja hyvää oloa, mutta jossa kehittymistä voi mitata kuten juoksussakin. Aloin käydä salilla.

Salilla käymisestä innostuin jo viime talvena, mutta runsas rautojen kolistelu ja juokseminen eivät tue toisiaan. Lihasmassa saattaa kasvaa ja hidastaa juoksemista, minkä lisäksi kroppa menee voimailusta tukkoon eikä juokseminen suju rennosti. Nyt annoin itselleni luvan keskittyä täysillä romun nosteluun juoksemisen kustannuksella.

Taustalla kummittelee tietysti osittain myös keski-ikäisen miehen tarve näyttää itselleen, että vielä viittäkymppiä lähestyvänäkin pystyy samaan kuin nuorena. Lukiossa noin 65-kiloisena nuorena miehenalkuna nostin penkistä 95 kiloa, kyykkäsin 120 ja vedin maasta vähän enemmän.

Nyt 30 vuotta ja noin kymmenen kiloa myöhemmin alkutilanne on tietysti vähän heikompi varsinkin penkkituloksen osalta. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten tulokset kehittyvät, vai kehittyvätkö.

Jostain luin rohkaisevan artikkelin miehestä, joka oli 50-vuotiaaksi asti juossut maratoneja ja siirtynyt siitä voimailuun. Parhaan penkkituloksensa hän oli tehnyt vasta 70-vuotiaana.

Juoksemista ei ole tarkoitus lopettaa kokonaan, mutta toistaiseksi juoksen vain kuntoilumielessä ilman tulostavoitteita, eli kilpailut saattavat jäädä käymättä. Kuuden salipäivän jälkeen kävin eilenkin radalla juoksemassa kovan setin: 2 x 4 x 200 metriä ja päälle vielä 2 x 100 metriä kovaa juoksua. Iloista karstan irrottelua ilman sen suurempaa pingottamista.

Arkistot
RSS SSS.fi uutisia