Siemenen salaisuus

Varhaiskasvatuksessa luonto lähemmäs lapsia  kehittämisajatus virisi meillä. Tähän haasteeseen tulikin mukavana vastauksena Sagalundin kasvimaaprojekti, johon pääsimme ensimmäisenä salolaisena päiväkotina Kaivolasta mukaan. Toki oppimisympäristöinä olemme lisänneet aikaisemmin jo lähimetsääkin ja retkiä viikoittain, mutta nyt pääsimme tekemään ihkaoikeita viljelyshommia ja luonnossa puuhailu tulee luonnollisesti tätäkin kautta opiksi ja iloksi.

Tuumasta toimeen siis, lasten aika on nyt.  Sagalundin työntekijöiden,  Annika Tavastin ja hoitajamme Nina Nordmanin, joka myös on koulutukseltaan ympäristökasvattaja, kanssa pidimme palaverin, jossa sovimme yhteistyöstä. Ja juuri se onkin ollut toimivaa voimaa. Saimme lahjoituksena muun muassa nauriin, porkkanan, salaatin, persiljan ja tillin siemeniä sekä sipulin istukkaita ja perunoita. Aikaisemmin maaliskuussa olivat lapsukaiset piilottaneet samettikukan ja kehäkukan siemeniä purkkeihin. Vanhemmilta on tullut lahjoituksena muun muassa mansikan, lipstikan, raparperin ja mustaherukan taimia. Multaa saimme lähipuutarhalta.

Onneksemme meillä on ollut myös työssä hoitajana Timo Vento ja hänet saimme puetuksi puusepänrooliin pienten  apunikkaroitsijoiden kanssa. Näin lähtivät syntymään kasvilavat, joihin lahjoituksena tuli puumateriaalia laudoista ja tavaralavoista.  Ja siinä kohtaa kun lavat valmistuivat, muuttuivat kelitkin kasvimaamyönteisemmiksi. Kylmä väistyi ja lämmin syleili. 

Pääsi starttaamaan ehkä se jännittävin hetki, multien kärräys laariin ja salmyhkäisten siementen sujauttelu multaverhoon. Taputtelut ja vettä päälle ja toivomus, että sieltä jo kohta solahtaa päivänvaloon jotakin ihan uutta.

Päivänsäteitä, riittävästi vettä pienillä kannuilla,  osallistumisen riemua ja yhteisen puuhailun tuomaa onnistumista pienemmissä ryhmissä. Yksinkertaisesti sanottuna: lapset ovat nauttineet!

Kohta voimme virittää jo loruksi muu maa mustikka oma maa mansikka ja lauluksi heläyttää päälle: Päiväkodin  kasvimaalla, raparperin alla lapsilla varjopaikka on kultainen. Alla ruohomatto, päällä lehtikatto, hirsiseinä vihreä ja punainen.

Kaikki on kasvavalla, vehreällä mallillaan. Nyt seuraamme, kastelemme ja puhelemme kohta lisää versoaville kasveille mukavia.  Ihmettelemme, kuinka paljon mahtuu taikavoimaa  pieneen siemeneeseen. Mietimme, mitä pieni taimi tarvitsee kasvaakseen.

Timo Vento rakensi lasten kanssa kasvlavat.

Timo Vento rakensi lasten kanssa kasvlavat.

Pienet sormet kylvivät pienet siemenet kasvamaan.

Pienet sormet kylvivät pienet siemenet kasvamaan.

Arkistot
RSS SSS.fi uutisia