Ensimmäinen keskeytys

Maskun puolimaraton ei mennyt aivan suunnitellusti. Tuloksena oli tavoittelemani uuden ennätyksen sijasta ”urani” ensimmäinen keskeytys 11 kilometrin juoksun jälkeen.

Harjoittelu sujui pääosin aivan normaalisti, ja kaiken olisi pitänyt olla kunnossa. Heti alusta alkaen tunsin kuitenkin, että päivä ei ole minun.

Suu oli kuiva kuin Sahara jo parin ensimmäisen kilometrin jälkeen. Pian sen jälkeen jaloissa alkoi painaa. Kun tavoitevauhtini oli 4.40/kilometri, alkoi vauhti hiipua oikeasti 4.50 tienoille. Kymppiä lähestyttäessä joku kilometri lipsahti jo vitosen huonommalle puolelle.

En jaksanut mitään. Jalka ei noussut. Olo oli kuin maratonin loppukilometreillä.

Tiesin, että loppumatkalla edessä oli vielä kolme kovaa mäkeä. Aikani olisi painunut varmaankin lähes kymmenen minuuttia tavoitettani huonommaksi. Lisäksi palautuminen olisi kestänyt huomattavan kauan, jos olisin rämpinyt maaliin vielä kymmenen piinallista kilometriä. Mielestäni ainoa järkevä teko oli ottaa lappu pois rinnasta ja kävellä oikotietä maaliin.

Analysoin tietysti mielessäni tapahtunutta. Kymmenen päivää aikaisemmin olin juossut yhdeksän kilometriä puolimaratonin tavoitevauhtia helpohkosti alle 41 minuuttiin. Ajatuksena oli, että jaksaisin juosta samaa vauhtia vielä saman verran ja pidempäänkin itse kisassa. Todellisuudessa voimani olivat kisapäivänä yhdeksän kilometrin jälkeen jo aivan lopussa ja aikaa oli kulunut reilut 43,5 minuuttia. Kymppi täyttyi ajassa 48,17 ja vauhti oli edelleen hiipumaan päin.

Noin äkillistä kunnon romahtamista ei tapahdu, joten hieman tämä kyykkäys pisti mietityttämään. Päivä oli tietysti kevään lämpimin siihen asti, lämpöä pukkasi päälle 20 astetta. Sekään ei voi kokonaan selittää tapahtunutta.

Eräs kilpajuoksijatuttuni vihjaisi, että siitepölyallergia voi aiheuttaa ikäviä asioita kehossa. Hänellä nämä kovimmat koivun siitepölyajat vetävät koko kropan niin tukkoon, ettei juoksemisesta tule mitään. Kallistunkin sille kannalle, että perimmäinen syy myös minun keskeytykseeni löytyy juuri allergiasta ja erittäin runsaista siitepölymääristä.

Täytyy kokeilla kovaa lenkkiä seuraavaksi siitepölykauden jälkeen ja katsoa kuinka kulkee. Jos kulkee, niin sitten vain uusia tavoitteita miettimään. Jos ei kulje, niin sitten jatketaan analysointia.

Arkistot
RSS SSS.fi uutisia