Paluu toiseen kotiini, Pakistaniin

Yli 28 tuntia matkattuani saavuin vihdoin Karachiin. Olin nukkunut yön huonosti Bankgokissa lentokentän kylmällä lattialla. Karachiin lensin Colombon kautta.

Tuntui kotoisalta palata Pakistaniin yli neljän vuoden tauon jälkeen. Heti ensimmäisenä iltana minut vietiin suhteellisen uuteen suosittuun ulkoilmakahvilaan. Siellä istuessani tajusin, että olimme vain korttelin päässä vanhasta asunnostani! Olihan sitä pakko käydä katsomassa, vieläkö kerrostaloni siellä seisoisi. Ja siellähän se oli  – tosin uusien rakennuksien, kauppojen ja kahviloiden ympäröimänä.

Paljon oli muuttunut neljässä vuodessa: yli 20 miljoonan asukkaan metropoliin Karachiin oli noussut paljon uusia asuinrakennuksia, toimistotorneja, ostoskeskuksia, kahviloita, ravintoloita sekä (ohitus)teitä. Ruuhkat olivat myös pahentuneet keskiluokan ja sitä mukaa autojen määrän kasvaessa. Kerjäläisiäkin näytti olevan etenkin liikennevaloissa enemmän. Turvallisuus oli parantunut paikallisten mukaan radikaalisesti. Tosin itse en sitä huomannut liikkuessani vanhaan tapaan rikshoilla paikasta toiseen.

 

 

Olin innoissani kansainvälisen opiskelijajärjestön AIESECin seminaarin juontamisesta! Viimeksi Pakistanissa asuessani olin ko. järjestön toiminnanjohtaja. Oli nostalgista palata niin sanotusti kotikentille, organisaatioon, josta oli tullut toinen perheeni. Oli upeata nähdä järjestön johtajien uusi sukupolvi. Neljän vuoden jälkeen mukana oli vielä pari jäsentä, jotka olivat aloittaneet matkansa AIESECissa toiminnanjohtajuuteni aikana. Olin niin liikuttunut ollessani takaisin toisessa kotimaassani, että itkin vuolaasti seminaariosallistujille tarkoitettujen motivaatiopuheiden aikana, mikä sai myös useat osallistujat itkemään. Monet tulivatkin myöhemmin kertomaan, miten minun rakkauteni Pakistania kohtaan inspiroi heitä arvostamaan uudelleen omaa maatansa. He olivat päättäneet tehdä jotain maansa hyväksi, eikä vain unelmoida muutosta Australiaan, Britteihin, Jenkkilään tai Kanadaan.

Monet myös ihmettelivät ja tulivat kysymään, miksi Pakistan on suosikkimaani maailmassa. Vastaus on minulle päivänselvä. Rakastan Pakistania monipuolisen kulttuurin värikkäine asuineen, mukaansatempaavine tansseineen ja lauluineen, mielenkiintoisine arkkitehtuureineen ja hyvine ruokineen, monimuotoisen luonnon sekä monien mahdollisuuksien ja vaihtelevien päivien takia. Parasta maassa ovat kuitenkin ystävälliset, avoimet ja hyvän huumorin omaavat ihmiset, joita pidän maailman vieraanvaraisimpina!

 

 

Inspiroivan seminaarin jälkeen suuntasin Lahoreen ja Islamabadiin tapaamaan kavereita. Sumun ja lentokoneen teknisten vikojen takia matkani Lahoreen myöhästyi puolellatoista päivällä ja kävin lentokentällä kaksi kertaa yrittämässä, mutta molemmilla kerroilla lento oli peruttu. Kolmas kerta toden sanoo ja vihdoin pääsin Lahoreen tapaamaan vanhoja kavereita. Kävin myös ensimmäistä kertaa kauniissa Lahoren linnakkeessa ja suosikkimoskeijassani, Bashadissa. Noin 7,5 miljoonan asukkaan Lahore on Pakistanin kulttuurikaupunki, tunnettu kauniista siirtomaa-aikaisista rakennuksistaan ja hyvästä ruoasta.

Valitettavasti vierailu oli hyvin pikainen peruttujen lentojen takia, ja puolentoista päivän jälkeen matka jatkui 5 tuntia bussilla Islamabadiin (Karachista Islamabadiin bussimatka on noin 25 tuntia). Islamabad on 2 miljoonan asukkaan pääkaupunki, joka on Marghalla-vuorien ympäroivä. Islamabad on Pakistanin kaupungeista länsimaisin ja huokuu rauhallisuutta.

Kävin ensimmäistä kertaa patikoimassa Marghalla-vuorilla ja minut valtasi yksinkertaisesti onnellinen ja rauhallinen olo. Samanlainen rauhallisuus vie mennessään yhdessä maailman isoimmassa moskeijassa, Faisal-moskeijassa, joka sijaitsee vuorten kupeessa. Oli tietenkin mukava tavata vanhoja kavereita ja kouluttaa AIESECin paikallisjohtajia myynnin saloihin ja kertoa inspiroivia tarinoita matkoiltani. Kolmen päivän jälkeen jätin tämänkertaiset jäähyväiset kauniille Islamabadille. Lupasin tulla pian takaisin, koska yksi unelmani on mennä Pohjois-Pakistanin Hunza-laaksoon patikoimaan.

Seuraavassa blogissa on vuorossa hulppeat Bollywood-tyyppiset häät Karachissa.

Arkistot
RSS SSS.fi uutisia