Seuraava koko seuran valmentaja

Vilpas julkaisi maanantaina suurella todennäköisyydellä myös kauden 2017–2018 valmentajansa.

Joonas Iisalo on sukunimensä puolesta varmasti tuttu nimi, mutta valmentajana mies on suurelle yleisölle vielä verrattain tuntematon kasvo. Lähtökohtaisesti pitää muistaa, että Vilpas tarvitsee
ennen kaikkea ”koko seuran” valmentajaa. Sellaista se haki ja sellaisen se myös Iisalossa sai.

Nuoremman polven valmentajien kärkikastiin kuuluva Iisalo on kenties yksi kouluttautuneimmista valmentajista omassa ”ikähaitarissaan”. Valmentajaseminaareilla ja -klinikoilla ympäri maailmaa matkustanut Iisalo on myös yksi moderneimmista valmentajista tässä maassa, eikä sellaista koripallon trendiä tai uutta suuntausta ole, jonka mahdollisuuksia ja vaaroja mies ei tietäisi.

Mitä Vilpas sitten haluaa ja tarvitsee Iisalolta?

Edustusjoukkueen mahdollisimman hyvään menestykseen valmentaminen on luonnollisesti minkä tahansa korisliigajoukkueen päävalmentajan päätehtävä, mutta sen takana on Vilppaassa monta muutakin aikaa ja huomiota vaativaa tehtävää.

Mikko Tupamäen tavoin Iisalo osallistuu seuran juniorivalmentajien koulutukseen ja todennäköisesti ainakin tietynlaisten yhteisten pelillisten linjanvetojen tekemiseen juniorijoukkueiden kohdalla. Tärkein osa-alue edustusjoukkueen taustalla tehdystä työstä on kuitenkin PeU-Basketin ja Vilppaan välisen yhteistyön vahvistaminen ja kehittäminen.

PeU pelaa ainakin vielä tällä kaudella miesten I divisioona B:tä, joka on loistava ponnahduslauta A-ikäisille ja A-iän ylittäneille nuorille pelaajille, jotka hamuavat pelipaikkaa Korisliigan parketeilta. Yhteistyö on omiaan houkuttelemaan Vilppaan organisaatioon lupaavia, oman kasvattajaseuransa edustusjoukkueen ulkopuolelle jääneitä pelaajia.

Iisalon kohdalla PeU-yhteistyön voisi ainakin kuvitella kantavan hedelmää myös tulevaisuudessa.
Kakkosvalmentajan rooli Bisonsissa ja I divisioona A:n FoKoPon päävalmentajan pesti ovat Iisalon kohdalla tarkoittaneet ainakin jossain määrin sitä, että miehen vastuualue on ollut enemmän yksilöiden kehittämisessä kokonaisuuden hallinnoimisen sijaan.

Roolin muuttuessa valmentajan pitää myös mukauttaa omaa arvomaailmaansa työnkuvan mukaiseksi, mutta on todella vaikea nähdä Iisaloa valmentajana, joka istuttaisi nuoria pelaajia penkille vain koska heiltä ei löydy riittävää kokemusta.

Mutta ne peliminuutit pitää oikeasti myös ansaita. PeU:n rooli on tässä mielessä myös erittäin iso ja korvaamaton. Miesten peleihin siirtymisessä on paljon asioita, joihin nuoren pelaajan pitää tottua ja sopeutua, eikä parempaa paikkaa tähän voisi kuvitella kuin vartin ajomatkan päässä Salohallista oleva Perniön liikuntahalli ja ykkösdivisioona B.

Tämän yhteistyön ja koko salolaisen koripalloilun kohdalla eletään nyt hienoa aikaa. Perusta on valettu ja pohjat ovat kunnossa. Se, kuinka korkealle Vilppaan nykyinen fanien omalta osaltaan luoma ilmiö ja koko Vilppaan organisaatio voi nousta, määritellään hyvin pitkälti seuraavien kahden kauden aikana.

Eikä nyt ole tarkoitus sysätä paineita Iisalon niskaan, vaan muistuttaa tosiasioista.

Valmentajana Iisalo on juuri sitä mitä Vilpas halusi ja tarvitsi. Parempaa, realistista vaihtoehtoa ei markkinoilla ollut. Eteenpäin ajatteleva, nuori, mutta kuitenkin jo paljon nähnyt valmentaja on tismalleen sitä, mitä salolainen koripallo tarvitsee lippulaivansa ruoriin juuri nyt.

Ja toivottavasti myös useammaksi kaudeksi eteenpäin.

 

Juuso Sainio

JUUSO SAINIO

Arkistot
RSS SSS.fi uutisia