Vauhdin sokeuttamat biisonit

Vauhtisokeus: Nopeiden toimien tai menestyksen aiheuttama arvostelukyvyttömyys ja varomattomuus.

Villematti Kopio on hyvä esimerkki hyvästä liigatason pelaajasta, joka on jäänyt Bisonsissa vähälle vastuulle.

Villematti Kopio on hyvä esimerkki hyvästä liigatason pelaajasta, joka on jäänyt Bisonsissa vähälle vastuulle.

Loimaan Bisonsin menestys kotimaan kentillä oli jossain määrin odotettua, mutta odottamattoman nopeaa. Menestyksen jatkuminen oli odotettua, mutta sitä kesti odotettua kauemmin jos kysytään skeptisemmältä osalta koripalloseuraajia.

Jokaisella Korisliiga-kaudellaan mitaleilla ollut ja kahtena ensimmäisenä kautenaan mestaruuden voittanut Bisons oli toiminnassa aktiivisesti mukana olleen Aleksi Valavuoren johdolla luonnollisesti kiinnostunut europeleistä. Euro Challenge (nykyinen FIBA Europe Cup) tai Baltian Liiga eivät kumpikaan tarjonneet biisonilaumalle mieleistä näkyvyyttä, vastusta ja mahdollisuutta viedä suomalaista koripalloa maailmalle, joten Loimaalla tehtiin päätös pelata kalliimpaa, mutta härmäläisen silmiin hohdokkaampaa Euro Cupia.

Lohkovaiheeseen jääminen kauden 2013-2014 Eurocupissa ei varsinaisesti ollut yllätys, mutta korkki oli avattu. Korisliigassa Bisons ei onnistunut selvittämään tietään kolmantena perättäisenä vuonna finaaleihin, mutta yleisö viihtyi edelleen Loimaan liikuntahallin lehtereillä. #BUUMI eli ja voi hyvin.

Euro Cup sai kaudeksi 2014-2015 jäädä erinäisten syiden vuoksi, mutta Bisons ja loimaalaisten taustajoukot vetivät hihastaan borssikeiton tuoksuisen ässän Itä-Euroopan VTB-Liigan muodossa. Tolkuton pelimäärä ei saanut Bisonsia jostain käsittämättömästä syystä perääntymään VTB-Liigan sekä Korisliigan samanaikaisesta pelaamisesta, vaan koska europelejä piti ehdottomasti pelata, oli niitä pelattava.

Tuloksena 16:n joukkueen VTB-Liigassa sijoittuminen 13:nneksi, ja rikkinäisenä sekä väsyneenä joukkueena hieno taistelu Korisliigan finaaleissa. Palkintona kuitenkin hopea Teemu Rannikkoa ja Joensuun Katajaa vastaan.

Viesti kauden jälkeen oli selvä: Kausi oli liian pitkä, otteluruuhkat liian kuluttavia eivätkä pelaajat pystyneet harjoittelemaan kuten olisivat toivoneet. Erään entisen Bisons-pelaajan suusta kuultu lause ”Ei siinä oikein ole mitään järkeä, että ensin matkustat viikon VTB-Liigan peleissä ja pelaat yhtä roolia, ja sitten kotiin palaamisen jälkeisenä aamuna sulle sanotaan että tänään pelaat Lapualla sitten toista roolia. Etkä saa yhtään harjoitusta alle.” kertoo omaa kieltään sirkuksen toimivuudesta.

Sen sijaan, että Bisonsin organisaatiossa olisi kenties pidetty europeleistä välivuosi henkisesti, fyysisesti sekä ennen kaikkea taloudellisesti raskaan VTB+Korisliiga-kauden jälkeen, päätettiin Loimaalla lähteä vetämään sama show alusta loppuun muutamalla lisävahvistuksella.

Ja kun horisontissa näkyvät taloudelliset uhkakuvat olivat syksyn aikana tulleet selväksi seurajohdolle, mitkä olivat Bisonsin toimet kulujen karsimiseksi?

No, hankittiin takakentälle varmasti äärimmäisen halpa seppä nimeltä Aubrey Coleman.

Ja nyt ollaan helmikuussa 2016. VTB-Liiga ei kiinnosta yleisöä ellei otteluun pääse ilmaiseksi, ja raskaan otteluohjelman sekä matkustamisen vuoksi Korisliigan otteluissa Bisons on ollut ailahteleva ryhmä. Ennen kotiottelua Moskovan CSKA:ta vastaan Bisons hävisi Kouvoille vieraissa ottelussa, jota loimaalaiset eivät missään vaiheessa edes yrittäneet voittaa.

Taloudellisista vaikeuksista kuuluneet kuiskailut edellisiltä kausilta löivät viimein loimaalaisten kasvoille siinä määrin märällä rätillä, että ainakin osalle Bisonsin pelaajista on annettu lupa etsiä uutta työnantajaa. Eri asia on, kuinka monella liigaseuralla on varaa ottaa kotimainen pelaaja riveihinsä loppukaudeksi sellaisella palkalla, jonka pelaajat pelitaitojensa puolesta ansaitsisivat.

Täydellistä kuvaa loimaalaisten taloustilanteesta ei tiedä kuin seurajohto, mutta ennusmerkit ovat likimain synkimmät mahdolliset. Kovat panostukset ja taloudellisesti äärirajoilla eläminen ovat lopulta kostautumassa loimaalaisen koripalloilun lippulaivalle, eikä tästä kuopasta taida selvitä enää tarjoamalla pelaajille palkkapussin arvosta pokerikrediittejä.

Bisonsin ennakkoluulottomalle Eurooppaan ”etenemiselle” pitää nostaa jossain määrin hattua. Mutta kun vauhti kävi liian suureksi, ei jarrupolkimelle löytynyt polkaisijaa.

JUUSO SAINIO

Juuso Sainio

Arkistot
RSS SSS.fi uutisia