Uusi Nowitzki löytyi Latviasta

Kristaps Porzingis on noussut tulokaskaudellaan NBA:n yhdeksi puhutuimmaksi pelaajaksi.  Kuva: Lehtikuva/Elsa/Getty Images/AFP

Kristaps Porzingis on noussut tulokaskaudellaan NBA:n yhdeksi puhutuimmaksi pelaajaksi.
Kuva: Lehtikuva/Elsa/Getty Images/AFP

Kun New York Knicks ilmoitti menneen kesän NBA:n varaustilaisuudessa käyttävänsä ensimmäisen kierroksen neljännen varausvuoronsa 19-vuotiaaseen ja 221-senttiseen latvialaispelaajan Kristaps Porzingisiin, ei Barclays Centerin katsomossa olisi kuullut omia ajatuksiaan.

Knicks-fanit eivät kuitenkaan hurranneet. He buuasivat, vailla minkäänlaista käsitystä siitä, minkälaisen timantin Phil Jackson oli Knicksin paitaan tuomassa.

Muutama onnistunut esiintyminen kesäliigassa nostatti odotuksia harjoitusotteluita kohtaan, mutta valtaosa epäili edelleen Porzingisin kykyjä. Nuorta latvialaista verrattuun muun muassa 1990-luvulla satoja donkkeja naamalleen saaneeseen 229-senttiseen Shawn Bradleyhin.

Yksi donkki muutti kaiken

Ensimmäiset Madison Square Gardenin parketilla pelatut harjoitusottelut muuttivat kuitenkin kaiken. Kokoisekseen äärimmäisen sulavasti liikkuva latvialainen antoi näytteitä heittotaidoistaan, pussittaen kolmosia ja keskimatkan hyppyheittoja kuin uuden sukupolven Dirk Nowitzki.

Ennen kaikkea nuorukainen laittoi kroppansa likoon levypallotilanteissa ja suojeli omaa korirengastaan pelottomasti. New Yorkin koripalloylpeyden kannattajien silmissä harjoitusotteluiden väläytykset riittivät ylittämään (erittäin matalalle asetetut) ennakko-odotukset kevyesti.

Jo kauden neljännessä kotiottelussa San Antonio Spursia vastaan Porzingis donkkasi hyökkäyslevypallon riman läpi, yli supertähti LaMarcus Aldridgen. Kun nuori latvialainen donkkasi yli menneen kesän kuumimman seuraa vaihtaneen pelaajan, käsitys ja ennakko-odotukset Porzingisin suhteen muuttuivat.

Kyseessä ei ollut enää vain lupaava, 211-senttinen ”projekti” johon Knicks-fanit suhtautuivat epäluuloisesti. Kyseessä oli seuran tulevaisuuden keulahahmo, pelaaja jonka selkään ladataan tulevina vuosina Patrick Ewingin kokoiset odotukset.

NBA:n kirkkaimpien valojen alla

Todellisuudessa Kristaps Porzingis on NBA-tasolle jo nyt hyvä pelaaja. Reilut 27 minuuttia illassa pelaava latvialainen on operoinut keskiarvoikseen 13 pistettä, kahdeksan levypalloa ja kaksi blokkia ottelua kohden. Näihin lukuihin kuka tahansa tulokaspelaaja voisi olla enemmän kuin tyytyväinen.

Se, miksi Porzingis on NBA:n seuratuin tulokaspelaaja, johtuu kuitenkin ympäristöstä jossa mies ammattiaan harjoittaa.

Sama ympäristö teki Jeremy Linistä helmikuussa 2012 koripallotaivaan kirkkaimman tähden(lennon). Puskista Knicksin avaukseen noussut takamies takoi numeroita tauluun tahdilla johon kukaan ei uskonut, mutta räjähdysmäisen suosion takana oli yhtä paljon Knicks ja Madison Square Garden kuin Lin itse.

Yli kaksikymmentä pistettä illassa Milwaukee Bucksissa? Kukaan ei käännä katsettaan.

Yli kaksikymmentä pistettä illassa New York Knicksissä NBA:n kirkkaimpien valojen alla? Koko maailma näkee.

Knicksissä on varaa virheisiin

Toisaalta tämän hetken Knicks on ponnahduslautana riittävän anteeksiantava. Joukkue on omanlaisensa uudelleenrakennusprojektin keskivaiheilla, eikä kukaan oleta joukkueen menestyvän. Virheisiin on varaa, epäonnistumiset lakaistaan maton alle, mutta onnistumisista lypsetään kaikki irti.

Porzingisin kohdalla auttaa myös se, ettei mies ole pelipaikkansa eikä roolinsa puolesta Knicksin hyökkäyksen keihäänkärkenä. Suurimman huomion vastustajilta saa edelleen supertähti Carmelo Anthony, ja samalla Knicksin kolmiohyökkäys päästää yksilöt hieman suurennuslasin alta pois. Se suurennuslasi kuitenkin kaivetaan heti esille, kun Porzingis donkkaa sivistysvaltioiden laiskimman riman suojelijan, Clevelandin Kevin Loven, niskaan.

Mediahuomio New Yorkissa on aina monta pykälää muuta NBA:ta korkeammalla, mutta pelillisesti tilanne on nuorelle latvialaiselle paras mahdollinen.

Ja sen tilanteen tuomat mahdollisuudet Kristaps Porzingis käyttää hyväksi paremmin kuin kukaan uskalsi odottaa.

Kirjoittaja varasi Kristaps Porzingisin omaan NBA-fantasymanagerijoukkueeseensa.

JUUSO SAINIO

Juuso Sainio

 

Arkistot
RSS SSS.fi uutisia