Australian monipuolisesta eläimistöstä löytyy lemppari jokaiselle

Yksi ensimmäisistä ajatuksista Australiaa miettiessä on varmasti kaikki tyypilliset australialaiset eläimet. Pienenä tuli katsottua Pikku Kakkosesta Vili Vilperiä, ja vasta nyt vaihtovuoden jälkeen ymmärsin, että Vili Vilperi on australialainen sarja, ja kertoo australialaisista eläimistä.

IMG_9073

Stereotyyppisesti ajatellen kengurut ja koalat ovat ne australialaiset eläimet, vaikka todellisuudessa eläimistöön kuuluu monen monta muutakin uniikkia eläintä. Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole kertoa eläimistä biologisesti, vaan kerron omien kokemuksieni mukaan!

Sain heti ensimmäisellä viikolla Australiassa kokea jotain, mitä kaikki australialaisetkaan eivät pääse kokemaan – pitämään koalaa sylissä! Eikä mitä tahansa koalaa, vaan myrskystä pelastettuja kolmea vauvakoalaa. Tämän lisäksi olen nähnyt villejä koaloja eukalyptuspuissa luonnossa ja eläintarhoissa. En vuoteni aikana saanut otettua perusturistikuvaa koalan kanssa, mutta kokemukseni pikkukoalojen kanssa oli aivan riittävästi! Koalat ovat ihanan pehmeitä ja todella laiskoja, ja ne nukkuvatkin suurimman osan päivästä. Vaikka koalat ovatkin todella suloisen ja viattoman näköisiä, osaavat äitikoalat olla hyvinkin huolehtimattomia – jos vauvakoala putoaa puussa olevan äidin selästä maahan, äiti jättää koalan maahan ja vauvakoala saa luvan selvitä yksin.

IMG_4089IMG_1754Untitled

Heti koalakokemukseni jälkeen ajoimme auringonlaskussa etsimään kenguruita, joita ei siihen kellonaikaan hirveän kauaa tarvinnut etsiä – kengurut tulevat suurissa laumoissa pelloille auringonlaskun aikaan. Syytä tälle en tiedä, mutta satoja niitä aina löytyy. Kengurut ovat vähän kuin hirvet Suomessa, ne voivat nimittäin hyppiä teille milloin lystää, ja kengurukolareita sattuu Australiassa päivittäin. Teiden varsilla onkin kenguruista ja muista villieläimistä varoittavia kylttejä.

Kenguruiden sukulaiset wallabit ovat kuin pienempiä kenguruita, eikä niin aggressiivisia. Villieläinpuistoissa olenkin saanut kyseisiä pomppijakavereita silittää ja syöttää, ja täytyy myöntää, että se tuntui todella upealta! Olen aina nähnyt kuvia kenguruista, ja siellä minä olin – syöttämässä niitä!

IMG_4694IMG_4120IMG_4129IMG_1765

Muita ei niin tunnettuja, mutta silti Australialle uniikkeja eläimiä ovat esimerkiksi vompatit, vesinokkaeläimet, opossumit ja dingot. Näistä vompatteja olen nähnyt eläintarhoissa, opossumeja ja dingoja luonnossa, mutta vesinokkaeläintä en vuoden aikana päässyt näkemään. Itse asiassa ne ovat todella vaikeita bongata, eikä monet australialaiset kaverinikaan ole nähneet vesinokkaeläintä.

Dingot ovat villikoiria, ja todella tunnettuja Australiassa ”Dingo stole my baby” – uutisen takia. Vauvan ja hänen vanhempansa olivat olleet Ulurulla telttailemassa, ja yön aikana dingo oli vanhempien mukaan vienyt heidän vauvansa. Kukaan ei tiedä veikö dingo vauvan oikeasti, muttei vauvaa ikinä löydetty. Kun olimme safarilla Ulurulla, kuulimme tarinan dingosta ja vauvasta, ja meillekin tapahtui pieni välikohtaus dingojen kanssa! Brasilialainen tyttö ei löytänyt laukkuaan mistään, ja seuraavana päivänä paikalliset ’metsänvartijat’ löysivät laukun dingojen pesän vierestä.

Opossumit kulkevat öisin puissa, ja ne juoksevatkin todella usein teillä pimeän tultua.

IMG_4098

Näistä söpöistä halittavista elukoista päästäänkin sopivasti niihin ei niin ihaniin eläimiin, eli hämähäkkeihin ja käärmeisiin. Australiahan on tunnettu juurikin käärmeistä, ja maailman kymmenestä myrkyllisimmästä käärmeestä Australiasta löytyy kahdeksan. Monet varoittivat minua käärmeistä ja jopa pelottelivat, mutta näin vuoden aikana vain yhden käärmeen luonnossa, senkin  viimeisen viikkoni aikana, kun perheeni oli Suomesta minua moikkaamassa. Kaikki sanoivatkin, että olimme todella onnekkaita nähtyämme käärmeen, sillä kyseessä oli tiikerikäärme, joka on yksi myrkyllisimmistä käärmeistä, eikä niitä luonnossa usein nähdä.

Hämähäkkejä sen sijaan tuli nähtyä paljon enemmän, mutta niistäkin vain harmittomia versioita. Lukkeja näin päivittäin, mutta niitä ei saa tappaa sillä lukit tappavat myrkkyhämähäkit. Ihanaa, eikö?

Australiassa on kahdenlaista yleistä myrkkyhämähäkkiä, red back spider sekä white tail spider. Nimiensä mukaan red backillä on punainen selkä, ja white taililla valkoinen häntä. Jos näet jommankumman näistä, ota sanomalehti tai kenkä, ja tapa ne! Jos jompikumpi näistä ehtii puraisemaan, niin ei kun sairaalaan nopeinta reittiä!

 

Kaikkien näiden lisäksi Australiasta löytyy muutamia hauskoja lintuja, joista oma lempparini on cockatoo (alla). Cockatoiden keltainen viuhka nousee pystyyn aina kun linnut kuulevat erilaisen äänen yms. Muita lintuja ovat esimerkiksi kookaburrat sekä magpiet.

Untitled

Merestä löytyy vielä surfareiden painajaiset eli hait, sekä valokuvaajien unelmat eli valaat. Krokotiilejäkin löytyy pohjoisesta. Mitään edellämainituista en luonnossa villeinä nähnyt! Krokotiilejä näin venereissulla Katherinessa viime syyskuussa, sekä matelijatalossa vierailtua. Isolla valliriutalla toisaalta uiskenteli jonkunnäköinen pieni valkoinen hai, mutta muuten en mereneläviin törmännyt!

Arkistot
RSS SSS.fi uutisia