Australialainen ruokakulttuuri on täynnä lihaa

Australialainen ruokakulttuuri eroaa suomalaisista perinneruuista aika tavalla. Itse sanoisin australialaisen ruuan olevan epäterveellisempää kuin suomalaisen, sillä esimerkiksi peruna on lähes poikkeuksetta ranskalaisten muodossa ja salaatti korvataan usein keitetyillä vihanneksilla.

Lihansyönti on myös hyvin erilaista, sillä lihaa löytyy jokaiselta lautaselta – usein monessa eri muodossa. Barbeque on hyvin yleinen ruuanvalmistustapa, kun ystävät tai perhe ovat tulossa kylään, ja joissain perheissä jokapäiväinen päivällinen. Yleisiä barbequen liharuokia ovat hampurilaispihvit, erilaiset makkarat ja nakit, kana- ja kebabvartaat sekä pekonilla täytetyt sienet.

Jos totta puhutaan, itse olen jo vähän kyllästynyt tähän jatkuvaan lihansyömiseen. Perinteisten lihojen lisäksi täällä syödään mm. kengurua, emua ja krokotiiliä, joista allekirjoittanut on maistanut vain ensimmäistä. Ainoa liha, jota olen syönyt vain kerran on kala. Itse rakastan kalaa ja sitä tuli Suomessa syötyä ainakin kerran viikossa. Täällä päin maailmaa kalastus ei ole yhtä suuressa osassa kuin Pohjois-Euroopassa ja kauppojen kalahyllyt ovatkin hyvin minimaalisia. Monen ihmisen ei-listalla onkin kala, ja vaikka olenkin tätä mielikuvaa yrittänyt kovin keinoin murtaa, kalaa ei siltikään syödä yhtään sen enempää kuin heinäkuussa.

RUOKAILUAJAT JA YLEISET RUOKA-ANNOKSET

Täällä syödään kolmesti päivässä: aamiainen, lounas ja päivällinen.

Vegemite levitetään aamiaisleivän päälle.

Vegemite levitetään aamiaisleivän päälle.

Aamupala syödään ennen kouluun menoa, ja yleisiä aamupaloja ovat hedelmät, murot sekä paahtoleivät hillon tai kuuluisan Vegemiten kanssa. Vegemite on australialainen suolainen levite, jota käytetään levitteen lisäksi myös raaka-aineena ruuissa. Vegemite valmistetaan oluen valmistuksen hiivajätteistä ja on väriltään mustanruskeaa. Itse en pidä kyseisestä levitteestä lainkaan ja ilmeeni oli varmasti näkemisenarvoinen kun maistoin Vegemiteä ensimmäistä kertaa! Leipä on aina vaaleaa ja murot ovat suurimmaksi osaksi sokeria.

Meat pie käy lounaaksi.

Meat pie käy lounaaksi.

Taikinan sisällä on lihatahnaa.

Taikinan sisällä on lihatahnaa.

Lounas syödään yleensä koulussa lounastauolla. Kouluun pitää viedä oma lounas tai ostaa se koulun kanttiinista. Normaali koululounas sisältää leivän tai sämpylän, sipsipussin tai maustekeksejä ja hedelmiä. Koulun kanttiinista voi ostaa kuuluisia ’meat pie’ tai ’sausage roll’ jotka ovat siis lihapiirakoita sekä makkararullia. Meat pie syödään kuumana ketsupin kera, ja sausage roll syödään kylmänä tai kuumana ketsupin kera. Vaikka nimi ’sausage roll’ sanookin makkara, on se aika harhaanjohtava. Taikinan sisällä oleva ’makkara’ on nimittäin lihasta tehty tahna, jossa on mukana vihanneksia kuten sipulia ja porkkanaa.

Viikonloppuisin ja lomilla lounas on useinmiten vain sämpylä tai kylmä wrap, lämmin ateria lounaaksi on tuntematon käsite. Lounas syödään yleensä iltapäiväkahden ja -kolmen välillä.

Päivällinen syödään usein iltaseitsemän ja -kahdeksan välillä, ja kuten jo mainitsin, päivällinen on lämmin lihapitoinen ateria.

Ruokailujuomina toimivat usein vesi sekä limsat. Maitoa juodaan paljon vähemmän kuin Suomessa.

Naposteltavia herkkuja on moneen eri lähtöön. Hedelmiä syödään paljon, sillä niiden tuotanto on helpompaa tässä ilmastossa. Monen talon takapihalla kasvaakin sitruuna- tai appelsiinipuu, josta lapset napsivat hedelmiä aamupalaksi ja no, milloin vain.

Suosikkini on Tim Tam.

Suosikkini on Tim Tam.

Caramello koala sopii australialaiseksi kouluevääksi.

Caramello koala sopii australialaiseksi kouluevääksi.

Myös epäterveellisiä naposteltavia löytyy – ja paljon! Oma suosikkini on Tim Tam -keksit, jotka ovat australialaisten ylpeys. Tim Tamit ovat suklaakeksejä, jotka ovat täytetty erilaisilla täytteillä kuten toffeella tai valkosuklaalla. Caramello Koalat sekä Freddy Frogs ovat suklaakarkkeja, joita useasti otetaan kouluunkin evääksi. Lamington on leivos, joka on vaaleaa kääretorttutaikinaa sisältä, kuorrutettuna suklaalla ja kookoshiutaleilla. Todella suosittu jälkiruoka on pavlova, joka on myöskin australialaisten keksintö. Pavlova on siis marenkia, usein tarjoiltuna hedelmien ja kermavaahdon kera.

Lamington on kookospäällysteinen leios.

Lamington on kookospäällysteinen leios.

 

Pavlova on Australiassa yleinen jälkiruoka.

Pavlova on Australiassa yleinen jälkiruoka.

Vaikka ruokakulttuuri täällä onkin erilaista Suomeen verrattuna, en näe sitä ongelmana. Tännehän tultiin hakemaan uusia kokemuksia, ja vaikka ruisleipää ja salmiakkia onkin vähän ikävä, en aio moittia australialaista ruokaa.

ollenkaan!

One Response to Australialainen ruokakulttuuri on täynnä lihaa

Arkistot
RSS SSS.fi uutisia